Tag

cara

Browsing

Zaman sekarang kebanyakkan kita melanggan siaran Astro untuk menonton bersama keluarga tersayang. Setiap ahli keluarga kita mesti ada siaran kegemaran yang mereka tonton.Pada waktu malam boleh di katakan dari pukul 7 malam hingga tengah malam ada sahaja cerita yang di tonton.Pada hari cuti atau cuti sekolah sudah tentu TV di rumah anda boleh di katakan hampir 12jam bersiaran dengan pelbagai cerita dari yang kanak-kanak hingga ke dewasa.Pada suatu hari tiba-tiba siaran Astro tidak boleh di gunakan, kena pula waktu itu cuti sekolah. Kita sebagai manusia kadang-kadang mesti ada terlupa sesuatu yang perlu kita ingat tiap-tiap bulan, bayar segala macam-macam bill pada tiap bulan sampaikan terlupa untuk bayar bill Astro.

Setelah bil sudah di bayar, mesti anda akan lalui pengalaman seperti ini.Bil Astro sudah kami jelaskan tapi kenapa masih tidak boleh lagi di gunakan? tanpa fikir panjang anda mesti hubungi operator Astro, tapi apa yang terjadi? biasalah bukan anda seorang sahaja yang mengunakan Astro. Akan mengambil masa yang lama untuk operator Astro menjawab pangilan anda. Baiklah anda tidak pelu risau dan tidak perlu untuk menunggu operator Astro menjawab pangilan anda. Waktu sekarang sudah maju anda tidak perlu call operator Astro ,hanya SMS sahaja anda boleh buat sambungan semula siaran Astro.

Cara sambungan semula Astro dengan menggunakan SMS
1. Pada telefon bimbit/pintar anda, taip seperti di bawah ini
2. ASTRO<jarak>RCO<jarak>AC<jarak>No Akaun
3. Setelah selesai, hantarkan ke 66688
4. Tunggu respon daripada pihak Astro, dan ikuti segala arahan daripada pihak Astro untuk mengaktifkan Astro anda semula.

Setiap masalah yang berlaku dalam hidup kita mesti ada cara penyelesaian yang terbaik.Setelah itu berlaku kita akan beringat di hari-hari akan datang supaya tidak akan berlaku lagi hal yang sama. Mudah sahajakan untuk anda buat penyambungan semula secara SMS.Dapat melihat semula siaran Astro bersama keluarga tersayang.Semoga dapat membantu anda untuk lebih efisyen di masa akan datang.

Assalamualaikum semua umat Islam yang tengah berbuasa sekarang, pastinya ketika bulan Ramadhan, kita lebih suka untuk masak bersama keluarga di rumah. Tapi, masa PKP seperti sekarang ni, memang wajib lah kan masak setiap hari. Ada yang beli juadah berbuka di Bazar Ramadan Online ke?

Kalau waktu bulan tak puasa, boleh lah rasa setiap kali masak. Tapi waktu bulan puasa ni macam mana pulak nak rasa? Takut nanti masin ke, pedas sangat ke. Haa..admin ada baca di laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. tentang hukum merasa makanan ketika berpuasa, tetapi ada caranya.

Merasa makanan adalah dibolehkan dengan dikecap di hujung lidahnya dan tidak membatalkan puasanya mengikut pendapat yang terpilih. Situasinya adalah seperti tukang masak atau surirumah yang sedang memasak di dapur. Ibn Abbas R. Anhuma berkata:

لاَبَأْسَ أَنْ يَذُوْقَ الخَلَّ أَوْالشَّيْءَ مَالَمْ يَدْخُلْ حَلْقَهُ وَهُوَصَائِمٌ

“Tidak mengapa seseorang yang sedang berpuasa mencicipi cuka atau sesuatu, selama tidak masuk sampai ke kerongkong.”

Ini hendaklah dalam kuantiti yang sedikit. Namun, tidak boleh menelannya kerana jika ditelan masuk bersama air liur, batallah puasanya. 

Jadi, jangan risau ye makanan korang masin ke pedas ke. Jangan lupa untuk ikut cara yang betul iaitu makanan dikecap di hujung lidah tanpa ditelan. Pastikan anda kumur ya lepas rasa. Selamat Masak semua!

Berpuasa pada bulan ramadhan adalah rukun islam yang ketiga. Sejujurnya, ketika puasa kita tidak merasa terlalu lapar tapi dahaga, kan? Cara mudah untuk mengatasi rasa dahaga di bulan Ramadhan adalah penghidratan dan penyimpanan air di dalam badan kita. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda makan dan minum untuk memudahkan anda berpuasa pada keesokan harinya.

1. Minum Air

Minum air secukupnya dari anda berbuka puasa sehingga waktu sahur. Kalau mengikut kiraan, badan kita memerlukan 8 gelas air sehari. Jadi, pastikan anda minum air putih ya. Jangan minum air manis pulak 8 gelas hehe..

2. Elakkan Minum Kafein

Admin tahu bagi penggemar kopi di luar sana pasti tidak sabar menunggu waktu Iftar untuk minum secawan kopi. Namun, anda harus menghentikan tabiat ini, atau sekurang-kurang mengurangkannya kerana kafein membuat anda ingin buang air kecil, oleh itu badan anda akan kehilangan cecair.

3. Makan Buah-Buahan & Sayur-Sayuran

Tips ketiga adalah dengan makan buah-buahan atau sayur-sayuran yang banyak kandungan air pada waktu sahur. Contohnya seperti tembikai. Tembikai mempunyai 91% air dan 6% gula. Jika anda malas makan begitu sahaja, anda boleh membuat smoothie. Selain itu, timun juga merupakan sayur yang mengandungi 90% air. Ia pasti akan membuatkan anda rasa lebih bertenaga pada keesokan harinya.

4. Elak Makanan Pedas & Masin

Makanan pedas dan masin akan meningkatkan keperluann air dalam badan anda. Sekiranya anda memasak dalam tempoh ini, cuba jangan menggunakan terlalu banyak garam atau terlalu banyak rempah.

5. Elak Aktiviti Yang Mengeluarkan Peluh

Pendedahan kepada haba tidak dapat dielakkan dengan cuaca di Malaysia, tetapi cubalah untuk mengelakkan panas sebanyak mungkin. Suhu yang panas akan menyebabkan anda berpeluh dan mengakibatkan kehilangan cecair dalam badan. Banyak senaman yang tidak mengeluarkan peluh terlalu banyak, janganlah lari atas treadmill selama sejam pulak ye.

Selamat berpuasa! 🙂

Ikuti Tips daripada Kementerian Kesihatan Malaysia untuk minum 8 gelas air di bulan puasa.

Assalamualaikum semua! Bulan Ramadhan ni bulan yang kita berpusu-pusu untuk kumpul pahala sebanyak yang mungkin. Selain betulkan niat, jaga mata, mulut, telinga dan sebagainya dari melakukan perkara-perkara yang tidak berfaedah, kita juga dapat menambah pahala dengan membaca al-Quran.

Bagi yang tidak pernah membaca al-Quran ataupun yang sudah lama meninggalkan bekalan kita yang akan dibawa ke kubur nanti, inilah masanya untuk mengubah diri anda ke arah yang lebih baik. Ada yang setiap tahun mempunyai azam untuk khatam alQuran pada bulan Ramadhan tapi tak kesampaian. Admin akan kongsikan cara mudah pengiraan untuk khatam al-Quran dalam masa sebulan.

Al-Quran ada 604 muka surat.

Untuk Khatam Al-Quran 1 kali :

  • 604 muka surat dibahagikan 30 hari = 20.133 muka surat setiap hari.
  • Secara logiknya, anda boleh membaca 20 muka surat setiap hari. (Ada beberapa hari 21 muka surat)

20 muka surat dibahagikan dengan 5 waktu solat:

  • Subuh – 4 muka surat
  • Zohor – 4 muka surat
  • Asar – 4 muka surat
  • Maghrib – 4 muka surat
  • Isyak – 4 muka surat

Tips Tambahan :

  • Admin syorkan untuk membaca 2 muka surat sebelum solat fardhu. Dan sambung lagi 2 muka surat setelah selesai solat.
  • Betulkan niat kerana khatam al-Quran memerlukan konsisten dan kesungguhan dalam diri.
  • Setelah selesai baca helaian muka surat, baca terjemahannya agar dapat lahirkan rasa seronok membaca kerana lebih memahami isi kandungan.

Selamat Beramal Ibadah! 🙂

Assalamualaikum semua! Alhamdulillah, akhirnya kita dapat bertemu lagi dengan bulan yang mulia ini. Tetapi yang membezakan Ramadhan tahun ini dan tahun-tahun yang lain adalah tiada solat tarawih secara berjemaah di surau. Sedih kan? Tetapi tidak mengapa, insyaAllah dengan keberkatan bulan mulia ini dan juga penjagaan jarak sosial kita dapat mengurangkan lagi kes jangkitan Covid 19. Duduk rumah, okay?

Untuk artikel kali ini, admin akan kongsikan cara dan panduan solat tarawih di rumah. Boleh dibuat secara berjemaah bersama-sama keluarga, kawan-kawan (yang tinggal di rumah sewa) dan bagi yang berseorangan, jangan bersedih ya. Allah S.W.T kan ada.

Apa itu Solat Tarawih?

 Tarawih bermaksud duduk bersenang-senang atau beristirahat. Solat Tarawih bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isya’. Biasanya jemaah duduk berehat setelah mengerjakan 4 rakaat solat Tarawih dan membaca zikir ataupun doa sebelum disambung semula dengan 4 rakaat lagi, sehingga cukup 8 ataupun 20 rakaat. (Sumber : Wikipedia)

Cara Solat Tarawih :

1. Lafaz Niat Solat Terawih

اُصَلِّى سُنَّةَ التَّرَاوِيْحِ رَكْعَتَيْنِ إِمَامًا ِللهِ تَعَالَى

Sahaja aku sembahyang sunat Tarawih dua rakaat *(menjadi makmum / imam) kerana Allah Taala.

2. Sama Seperti Rukun Solat Yang Lain

Selepas lafaz niat dan takbiratul ihram, kita perlu membaca al-Fatihah, surah pilihan, rukuk, iktidal, sujud, duduk antara dua sujud, dan kemudian meneruskan rakaat kedua sehinggalah bacaan tahiyat akhir dan diakhiri dengan salam. Jumlah rakaat boleh dilakukan sama ada 8 rakaat (4 salam) atau 20 rakaat (10 salam).

3. Bacaan Surah

Sejujurnya, kita boleh membaca apa sahaja surah yang kita hafal sekalipun. Tidak ada yang wajib membaca surah-surah yang tertentu sahaja.

4. Selawat & Wirid di Antara Solat

Boleh amalkan selawat-selawat yang kita sering alunkan atau yang kita tidak pernah hafal selama ini. (Panduan penuh di akhir artikel)

Cara Solat Witir :

Ada yang tanya, kenapa perlu buat solat sunat witir setelah selesainya solat tarawih? Ini kerana, solat witir merupakan penutup segala solat yang dilakukan hingga menjelang subuh. Dinamakan ‘Solat Sunat Witir’ kerana bilangan rakaatnya yang ganjil. Solat Witir boleh dikerjakan 1 rakaat, 3, 5, 7, 9 atau paling banyak 11 rakaat.

  1. Dilakukan 3 rakaat dengan dua salam. (2 rakaat + 1 rakaat)
  2. Lafaz niat sembahyang sunat Witir: Sahaja aku sembahyang sunat Witir 1 rakaat / 2 rakaat (makmum / mengikut imam) kerana Allah Taala.
  3. Solat seperti biasa dan diakhiri dengan salam.
  4. Pada malam ke-16 hingga akhir bulan Ramadhan disunatkan membaca qunut pada rakaat yang akhir. Lafaznya sama dengan lafaz qunut sembahyang Subuh.
  5. Boleh dibacakan apa-apa surah selepas surah al-Fatihah, namun afdalnya boleh dibaca surah berikut:
  • Rakaat pertama – surah Al-A’la
  • Rakaat kedua – surah Al-Kafirunn
  • Rakaat ketiga – surah Al-Ikhlas, Al-Falaq, dan An-Nas

Muat Turun Panduan Jakim :

Untuk panduan lengkap, anda boleh download panduan penuh solat terawih oleh Jakim. Semoga Ramadhan kali ini memberi kita keinsafan dan penuh makna. Selamat Berpuasa 🙂

http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/Panduan-Solat-Terawih-Jakim—2020.pdf

Assalamualaikum semua! Bulan Ramadhan akan tiba tidak lama lagi. Bagaimana persiapan anda semua untuk berjumpa dengan bulan yang mulia ini? Cukup kah amalan kita selama ini? Binasakah perkataan-perkataan yang keluar dari mulut kita? Sudahkah kita terbiasa mendengar gossip dan perkara yang tidak baik melalui telinga kita? Adakah kita melihat benda yang haram dilihat?

Bulan Ramadan, yang dalamnya diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan (antara yang benar dan salah). Oleh itu, barang siapa antara kamu hadir di bulan itu, maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu…

— surah Al-Baqarah, ayat 185

Bagi yang berpuasa penuh pada setiap tahun, admin ucapkan tahniah kerana berjaya melawan nafsu sendiri. Pada yang baru untuk berubah untuk menjadi insan yang lebih baik, admin ucapkan tahniah juga kerana Allah tidak pernah membezakan umatnya. Sebesar mana pun dosa kita sebelum ini, ingatlah bahawa Allah Maha Pengampun.

Lafaz Niat Puasa Harian di Bulan Ramadhan:

 نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى 

Nawaitu Souma Ghadin ‘An Ada-‘i, Fardhi Syahri Ramadhana Hazihis Sanati Lil’lahi Ta’ala. 

Maksudnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala.

Lafaz Niat Puasa Sebulan di Bulan Ramadhan:

 نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى 

Nawaitu Souma Syahri Ramadhana Kul’lihi Lil’lahi Ta’ala.

Maksudnya: Sahaja aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala.

  • Diingatkan kepada semua bahawa lebih digalakkan untuk niat berpuasa sebulan dan juga harian (Niat waktu tenggelam matahari-Maghrib sehingga terbenam matahari-Subuh) kerana takut kita terlupa untuk niat harian.
  • Semoga Ramadhan kali ini memjadikan kita insan yang lebih baik dari sebelumnya, InsyaAllah.

Tipulah kalau kita umat Islam di Malaysia ni tak pernah dengar lagu niat puasa dari kumpulan raihan ni, kan? Selamat Berpuasa 🙂

Penyakit bawaan nyamuk yang sangat bahaya dikenali sebagai demam denggi. Jangkitan ini boleh berlaku sekiranya seseorang itu dijangkiti oleh nyamuk Aedes. Penyakit ini boleh membawa maut.

Mari kita sama-sama membasmi pembiakan nyamuk Aedes. Cara-caranya ialah pastikan tiada takungan air di kawasan kediaman kita yang boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes. Tempayan, pasu bunga dan tayar buruk tidak terbiar menakung air di kawasan kita. Jika ada, tuangkan air tersebut dan dibasuh bersih untuk memusnahkan telur nyamuk.

Tempat-tempat pembiakan nyamuk Aedes

Seterusnya, pastikan anda menutup semua bekas menyimpan air dengan rapat supaya tidak memberi peluang kepada nyamuk untuk bertelur. Bekas yang tidak digunakan jangan dibiar begitu sahaja. Kumpul dan tanam. Jika malas nak tanam buang ke dalam tong sampah yang sepatutnya.

Selain itu, periksa saluran bumbung yang menjadi tempat pembiakan nyamuk. Ambil masa sekurang-kurangnya dua minggu sekali untuk memberishkan daun yang menyekat air pada bumbung yang boleh menyebabkan air tidak mengalir.

Cuci bumbung rumah

Tambahan pula, anda boleh menggunakan cara memelihara ikan perliharaan seperti ikan gapi dan ikan puyu yang akan memakan jentik-jentik. Jika anda menyimpan air dalam tangki yang besar. Sebaiknya, peliharalah ikan ini dalam tangki tersebut untuk membasmi pembiakan nyamuk Aedes. Jika anda tidak ingat lakukan cara ini anda boleh masukkan ubat pembunuh jentik-jentik ke dalam bekas simpanan air mengikut sukatan sekurang-kurangnya tiga bulan sekali.

Lakukanlah cara-cara membasmi pembiakan nyamuk Aedes di tempat anda. Setiap orang mestilah prihatin dan melakukan tanggungjawab masing-masing untuk memastikan kediaman tiada tempat pembiakan nyamuk Aedes. Apabila tiada tempat pembiakan nyamuk Aedes kita dapat mengelakkan diri kita daripada penyakit denggi. Tiada Aedes tiada denggi.

Popia adalah salah satu kuih tradisi kita yang popular seperti karipap, donut, kuih talam dan lain-lain. Anda boleh buat popia sendiri di rumah dengan hanya membeli kulit popia frozen di mana-mana pasaraya terdekat. Untuk yang pertama kali ingin mencuba buat, kulit popia boleh menjadi kering apabila ianya terdedah terlalu lama di udara atau pun terlalu lama di simpan didalam petisejuk . Jika perkara ini terjadi kita jangan terus buang kulit popia tersebut. Apa yang kita boleh buat ialah dengan melembutkannya semula. Salah satu cara nya adalah seperti di bawah.

1) Panaskan periuk kukus.

2) Basahkan kain tuala.

3) Balut kulit popia yang telah kering tadi dengan tuala basah.

4) Masukkan kulit popia yang telah di balut dengan tuala basah tadi ke dalam periuk kukus yang telah di panaskan.

5) Panaskan lebih kurang 20 minit hingga setengah jam sehingga kulit popia benar-benar lembut.

Mudahkan caranya? Jangan pula tarik ketika kulit popia masih keras, anda akan merosakkannya. Musim Perintah Kawalan Pergerakan ni, nak makan popia pun susah kan? Dah tak ada makcik-makcik tepi jalan yang berniaga. Jadi, masa ini lah untuk anda buat popia sendiri. Senang sahaja caranya. Selamat Mencuba!

Bosan duduk di rumah? Nak tengok movie online tapi terlalu banyak iklan (Ads)? Dengan kadar langganan bulanan yang rendah dan koleksi filem dan rancangan televisyen yang besar, Netflix adalah pilihan yang terbaik. “Netflix and chill” merupakan tagline syakirat ini yang mengajak pelanggannya untuk rehat dan menonton netflix.

Cara Untuk Register Akaun Netflix:

  • Masuk ke lawan web Netflix.com
  • Masukkan email anda dan klik “Try It Now”
  • Kemudian, klik See The Plans.
  • Terdapat 4 plan yang berbeza di Malaysia, anda boleh pilih plan serendah RM17. Tetapi quality video hanyalah standard dan boleh tengok di handphone atau tablet sahaja.
  • Macam mana admin cakap boleh dapat plan serendah RM13.75 sebulan? Disinilah kita harus menjadi pengguna yang bijak.
  • Pilih plan Premium RM55 (Sebulan), kongsi akaun anda bersama 4 lagi rakan anda. (RM13.75/Sebulan). Bukan sahaja anda dapat tengok movie dengan kualiti HD, malah Ultra HD 😀
  • Masukkan email dan password anda.
  • Kemudian, set up kan payment anda menggunakan debit/credit card, postpaid telco anda atau gift code yang boleh didapati di 7e.
  • Masukkan butiran diri anda dan klik Start Membership. Kini anda sudah menjadi pengguna netflix!
  • Anda juga boleh download aplikasi Netflix di Microsoft Store di PC/Laptop anda.
  • Selain itu, anda boleh download aplikasi Netflix di Appstore atau Playstore.
  • Anda juga boleh Download movie kegemaran anda untuk ditonton secara offline.
  • Seterusnya, anda boleh meyimpan movie anda di bahagian My List seperti di bawah.

Mudahkan? Admin syorkan untuk anda kongsi akaun anda bersama 4 lagi rakan anda yang lain supaya dapat menikmati movie berkualiti Ultra HD dengan harga RM13.75 sebulan! Berbaloikan? Anda hanya perlu membayar 50 sen sehari kepada Netflix untuk tonton pelbagai movie dan drama dari bermacam-macam negara. Jom Netflix & Chill!

Salam semua, mengikut pemerhatian admin lah kan ramai yang mukanya breakout walaupun sekarang tempoh kawalan pergerakan. Tak keluar mana-mana, tak terdedah dengan matahari, tetiba dapatlah 2-3 ketul jerawat. Haa jadi masalah besar lah bagi perempuan yang nak keep updated dekat social media kan, buruk lah nanti! So harini admin nak kongsikan cara-cara atau trick hilangkan jerawat kat muka anda hanya menggunakan software Adobe Photoshop. Ini admin ajar yang desktop version tau. Bawah-bawah tu nanti admin cuba selitkan aplikasi since semua ada handphone kan. Let get started!

Okay tadi kan admin cakap nak share pasal aplikasi yang sama fungsi jugak kan? Keep scrolling!

Ini adalah final result untuk kedua-dua jenis aplikasi dan software. Yang mana anda rasa puas hati dan nampak real? Okay dari pov admin sendiri, snapseed ni bagus sebenarnya tapi dia tak sehebat Adobe Photoshop dalam menghilangkan jerawat yang besar dan ketara. Kalau sekadar jerawat halus tu maybe boleh hilang sepenuhnya.

Adakah entry kali ini membantu anda? Like dan comment di bawah. Kepada yang masih dalam proses penyembuhan dari segala jerawat, goodluck! Special quote for you guys, byeeee~

The current state of your skin does not measure your worth or your beauty.