Wajib Tonton

Survival Family : Movie Jepun “Mampukah Mereka Bertahan Untuk Hidup Tanpa Bekalan Elektrik?”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Admin ada satu movie Jepun menarik yang admin mahu kongsikan. Pernah tak anda terbayang hidup tanpa elektrik? Bukan sehari tetapi berminggu sampai masuk berbulan-bulan! Terpaksa tinggalkan kediaman untuk mencari tempat yang ada elektrik dan terpaksa mengayuh basikal beribu batu jauh dan mengambil masa berbulan-bulan untuk sampai. Bekalan makanan tidak cukup,kepenatan dan hampir putus asa untuk meneruskan kehidupan.

Survival Family merupakan filem Jepun yang bergenre drama komedi arahan Shinobu Yaguchi yang dibarisi pelakon utamanya Fumiyo Kohinata yang memegang watak sebagai Yoshiyuki Suzuki (ayah), Eri Fukatsu sebagai Mitsue Suzuki (ibu), Yuki Izumisawa sebagai Kenji Suzuki (anak lelaki), Wakana Aoi sebagai Yui Suzuki (anak perempuan) dan beberapa aktor tambahan yang lain sebagai watak sampingan.

Movie jepun ni mengisahkan tentang satu family yang hidup mereka sederhana di sebuah apartment di Tokyo, Jepun. Hidup family ni terlalu bergantung dengan peralatan elektronik modern. Anak- anak yang busy dengan handphone, si ayah terlalu busy dengan pekerjaan dan si ibu pula hanya tahu memasak secara modern sahaja.

Tapi pada satu hari tu, semua tu berubah apabila mereka bangun pagi, seluruh bandar Tokyo dikejutkan dengan ketiadaan elektrik secara tiba-tiba. Pelik bukan? Semua peralatan elektrik yang mereka gunakan dalam kehidupan seharian mereka seperti handphone, lampu, kipas, jam, tidak berfungsi langsung. Bukan itu sahaja ya, kereta, motor, dapur gas elektrik, bekalan air, plug elektrik , apa sahaja yang menggunakan tenaga elektrik tidak boleh digunakan. Kiranya macam totally blackout.

Keluarga ni ingat mungkin dekat area apartment mereka je yang tiada elektrik. So yang anak-anak pergi ke sekolah mereka macam biasa dan si ayah pula pergi ke pejabat. Rupa-rupanya, di sekolah dan pejabat juga memang tiada lansung elektrik! Segala kerja tidak boleh dibuat sebab perlukan elektrik. Jadi mereka pun balik terus ke rumah dan berharap ketiadaan elektrik cuma untuk satu hari itu sahaja.

Apabila tiba sahaja untuk makan malam, mereka satu family makan malam dalam keadaan yang gelap, hanya ditemani dengan cahaya lilin sahaja. Si ayah pula, buat kerja sambil menikmati makan malam. Selesai makan si anak pergi ke tandas dan turut mendapati bekalan air juga tiada! Pelik kan tapi itulah yang terjadi dekat family Yoshiyuki Suzuki dan seluruh warga Tokyo. Jadi malam itu mereka tidur dalam keadaan yang gelap dan sejuk dan berharap bila bangun, elektrik akan ada. Tapi sangkaan mereke meleset apabila bangun sahaja masih tiada elektrik!! Keadaan ini berterusan sehinggalah masuk hari ke-3. Si ibu yang meneruskan kerja rumah seperti biasa dengan membasuh kain secara manual, basuh dengan menggunakan tangan. Si ayah pula yang berada di pejabat mendapat pengumuman dari pihak atasan untuk pulang sahaja ke rumah dan dibenarkan untuk bercuti sehingga masalah elektrik ini selesai.

Keadaan still berlarutan sehingga masuk hari ke-7. Pasaraya mula kehabisan stok makanan, penggunaan ATM lansung tidak boleh guna. So pada waktu inilah Yoshiyuki Suzuki sebagai ketua keluarga decide untuk family mereka pergi ke Kogishima memandangkan sudah hampir seminggu elektrik masih tiada.


Di sebabkan faktor cuaca di Kogishima agak panas dan bekalan makanan mereka hampir susut membuatkan dia membuat keputusan begitu. Tapi anak-anak dia tidak bersetuju dengan cadangan bapa mereka dan setelah dimarahi baru mereka setuju untuk ikut cadangan bapa mereka. Untuk ke Kogishima bapa mereka menerangkan bahawa mereka akan menaiki kapal terbang dari Haneda untuk sampai kesana. Untuk sampai ke Haneda mereka akan mengayuh basikal dengan menggunakan main road. Jadi mereka satu family start la packing semua kelengkapan untuk perjalanan mereka dan mengeluarkan semua duit simpanan yang mereka ada untuk membeli tiket kapal terbang nanti dan untuk buat belanja perjalanan mereka.

Mereka satu keluarga memulakan perjalanan mereka untuk ke Haneda. Bukan keluarga mereka sahaja yang ingin ke Haneda, penduduk di situ juga bercadang untuk meninggalkan kediaman mereka. Dalam perjalanan mereka, di tepi bahu jalan kelihatan peniaga yang berniaga makanan dan minuman pada kadar harga yang tinggi. Di sebabkan terlalu mahal mereka meneruskan perjalanan sehingga mereka berhenti di suatu mini market untuk dapatkan bekalan makanan dan minuman mereka. Di mini market tu juga turut menjual barang dengan harga yang tinggi. Di sebabkan si ibu mempunyai kepakaran dalam bidang tawar-menawar, mereka berjaya mendapatkan minuman dengan harga yang ditawarkan.

Setelah mendapatkan bekalan, mereka meneruskan perjalanan ke Haneda. Sampai disana mereka dikejutkan dengan lapangan terbang ditutup disebabkan masalah elektrik yang berlaku. Semua yang berada di situ mula berasa marah dan mula bertindak ganas kepada polis yang bertugas. Disebabkan kepenatan, mereka bermalam dulu di sebuah hotel dengan kadar bayaran 30ribu yuen sekepala!

Memandangkan mereka tidak dapat menaiki kapal terbang untuk ke Kogishima, so Yoshiyuki Suzuki bercadang untuk mereka sekeluarga akan berbasikal sahaja untuk ke sana!Perjalanan ke sana jauh dan mengambil masa berbulan ya untuk sampai. 😰Tapi nak buat macam mana kan. So terpaksa la keluarga dia ikut je keputusan ayah di. Okay disinilah bermula suka duka mereka sekeluarga meneruskan perjalanan ke Kogishima! Macam-macam rintangan dan dugaan yang mereka hadapi sepanjang perjalanan mereka. Tapi berjaya ke mereka sampai ke sana? Berapa lama masa yang mereka ambil?

Okay guys, macam tak best la pula if admin cerita sampai kesudahannya kan. So admin memang suggest untuk anda tonton movie ni untuk tahu pengakhiran cerita keluarga ni! Seriously tak rugi langsung. Banyak pengajaran yang boleh kita dapat dari cerita ni. Jadi admin sharekan sikit trailer movie ni untuk bagi korang semangat untuk terus tonton movie ni sampai habis ya🤗🥰.

Write A Comment