Cara

Cara Lafaz Niat Puasa Sebulan & Harian Pada Bulan Ramadhan

Pinterest LinkedIn Tumblr

Assalamualaikum semua! Bulan Ramadhan akan tiba tidak lama lagi. Bagaimana persiapan anda semua untuk berjumpa dengan bulan yang mulia ini? Cukup kah amalan kita selama ini? Binasakah perkataan-perkataan yang keluar dari mulut kita? Sudahkah kita terbiasa mendengar gossip dan perkara yang tidak baik melalui telinga kita? Adakah kita melihat benda yang haram dilihat?

Bulan Ramadan, yang dalamnya diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan (antara yang benar dan salah). Oleh itu, barang siapa antara kamu hadir di bulan itu, maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu…

— surah Al-Baqarah, ayat 185

Bagi yang berpuasa penuh pada setiap tahun, admin ucapkan tahniah kerana berjaya melawan nafsu sendiri. Pada yang baru untuk berubah untuk menjadi insan yang lebih baik, admin ucapkan tahniah juga kerana Allah tidak pernah membezakan umatnya. Sebesar mana pun dosa kita sebelum ini, ingatlah bahawa Allah Maha Pengampun.

Lafaz Niat Puasa Harian di Bulan Ramadhan:

 نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى 

Nawaitu Souma Ghadin ‘An Ada-‘i, Fardhi Syahri Ramadhana Hazihis Sanati Lil’lahi Ta’ala. 

Maksudnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala.

Lafaz Niat Puasa Sebulan di Bulan Ramadhan:

 نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى 

Nawaitu Souma Syahri Ramadhana Kul’lihi Lil’lahi Ta’ala.

Maksudnya: Sahaja aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala.

  • Diingatkan kepada semua bahawa lebih digalakkan untuk niat berpuasa sebulan dan juga harian (Niat waktu tenggelam matahari-Maghrib sehingga terbenam matahari-Subuh) kerana takut kita terlupa untuk niat harian.
  • Semoga Ramadhan kali ini memjadikan kita insan yang lebih baik dari sebelumnya, InsyaAllah.

Tipulah kalau kita umat Islam di Malaysia ni tak pernah dengar lagu niat puasa dari kumpulan raihan ni, kan? Selamat Berpuasa 🙂

Idea penulisan datang dari kucing.

Write A Comment