Cara

Cara Hilangkan Kelemumur Teruk Dengan Berkesan

Pinterest LinkedIn Tumblr

Bagi orang yang bertudung, mereka lebih cenderung kepada masalah kulit kepala. Ini disebabkan oleh terlalu lama rambut terperap di dalam tudung. Ada juga yang mengalami masalah ini kerana keturunan. Penyebab kelemumur termasuklah kulit kepala kering, dermatitis seborrheic, sensitif terhadap produk rambut dan pertumbuhan jenis fungus tertentu yang hidup di kulit kepala. Kadang-kadang rasa macam ada salji ya atas kepala! 😂

Baru-baru ini, admin mengalami masalah kelemumur yang agak teruk disebabkan terlalu lama memakai tudung waktu bekerja 9am-5.30pm dan kadang-kadang bersambung sehingga ke malam jika admin ada kerja lain diluar. Jadi, kadang lebih dari 12 jam rambut terperap membuatkan rambut menjadi tidak sihat.

Bermacam cara semula jadi yang admin telah cuba, tetapi mengambil masa yang lama dan ada juga yang tidak berkesan langsung. Sehinggalah satu hari, admin berjumpa dengan pharmacist di sebuah farmasi ini mengsyorkan shampoo dari jenama Selsun.

Selsun 2.5% Suspension Treatment

RM 27.00
RM 35.00

Ada pelbagai jenis shampoo untuk kelemumur yang dikeluarkan oleh Selsun, tetapi bagi admin inilah yang paling berkesan. Disini admin akan kongsikan rutin penjagaan rambut setiap hari.

Langkah Penjagaan Rambut Berkelemumur

  1. Basahkan rambut dan kemudian shampoo menggunakan Selsun, kuantiti mengikut panjang rambut anda.
  2. Biarkan rambut anda selama 5 minit, kemudian bilas.
  3. Seterusnya, gunakan conditioner. (Contoh pelembut rambut untuk kelemumur yang admin guna)
RM 20.00
RM 28.00
RM 35.00
  1. Biarkan rambut selama 5 minit, kemudian bilas.
  2. Keringkan rambut menggunakan kipas ataupun hair dryer (Suhu sejuk sahaja-jangan guna yang panas ya)
  3. Sesudah rambut kering, letak sedikit aloe vera di rambut. Jenama apa pun ok.
RM 5.00

RM 15.00

P/S : Guna shampoo selsun tu 2 kali sahaja seminggu kerana kandungan chemicalnya yang tinggi. Ia boleh merosakkan rambut jika anda guna setiap hari. Admin nasihat untuk cuci rambut anda 2 hari sekali atau 3 hari sekali. Ini kerana, rambut anda boleh cepat gugur.

Untuk shampoo pada hari biasa, admin menggunakan shampoo bawang atau amino mason.

RM 18.00

RM 57.00

Walaupun kos penjagaan rambut ini agak mahal, admin tidak kisah kerana rutin ini sangat menjadi. Admin harap dengan perkongsian admin kali ini dapat membantu anda mengatasi masalah kelemumur. Sekarang, admin sudah tidak ada kelemumur! Rutin harian ini mengambil masa dalam sebulan* sahaja, anda akan nampak result di kulit kepala anda. Jom sama-sama menjaga rambut agar rambut sentiasa sihat.

*Berbeza pada setiap orang. Ada yang tidak sesuai dengan shampoo. Apa-apa pun cuba tak salah kan? Selamat mencuba 😀

Idea penulisan datang dari kucing.

Write A Comment