Wajib Tonton

7 Sinetron Indonesia Yang Pernah Popular Di Malaysia

Pinterest LinkedIn Tumblr

1. Bawang Putih Bawang Merah

Siapa tak ingatkan siri Bawang Putih Bawang Merah yang suatu ketika dulu pernah menjadi sinetron wajib di depan TV lepas sahaja sekolah habis? Admin masih ingat kalau tak silap cerita ini ditayangkan pada pukul 2pm, jadi lepas balik sekolah tu mandi terus duduk depan TV. Hahaha. Drama siri Indonesia terkenal dengan adegan zoom berulang kali terhadap perlakon-pelakon. Sebelum perkataan Bersambung….setiap kali berakhirnya episod, akan keluarlah adegan zoom-zoom.

2. Olivia

Drama siri Olivia menceritakan tentang kisah Olivia yang memegang 2 watak perempuan dan lelaki. Sehingga lah suatu hari dia terjatuh hati terhadap Justin. Walaupun cerita ini ada sedikit konflik yang mengatakan bahawa jalan ceritanya sama seperti movie amerika She’s The Man. Apa-apa pun admin rasa setiap drama walaupun konsepnya sama tetapi plotnya masih berbeza.

3. Upik Abu Dan Laura

Siapa masih ingat lagu popular Cinta Laura “You say aku, seperti barbie”? Drama ini mengisahkan tentang 2 orang yang berlainan taraf. Opie merupakan seorang yang baik, lemah lembut tetapi miskin hartanya, manakala Laura seorang gadis kaya yang manja, liar dan sombong. Tetapi mereka berdua pergi ke sekolah yang sama. Nak dijadikan cerita, Laura diusir dari rumahnya dan terpaksa mencari makan dan kehidupan sendiri.

4. Jelita

Drama ini mempopularkan lagu Agnes Monica “Matahariku” sehinggalah ke hari ini. Jelita menceritakan kisah gadis yang dibesarkan oleh keluarga angkat kerana ibu bapanya telah membuat kesalahan besar. Tapi admin pelik, kenapa lepas dapat tahu kita ni anak angkat, kita harus keluar dari rumah seolah-olah ibubapa angkat kita ni menipu kita selama ni? Bukan kah mereka juga yang membesarkan kita dengan baik? Eh..tiba-tiba emo pula.

5. Mutiara Hati

Boleh dikatakan hampir seluruh rakyat Malaysia wajib tonton drama ini di TV9 pada tahun 2006/2007, kan? Mutiara Hati mengisahkan kehidupan seorang budak berumur 5 tahun iaitu Nabila yang kehilangan ibu kandungnya. Ibu kandungnya sering muncul di dalam mimpi Nabila. Dia dijaga oleh ayahnya, Aji Darmawan, seorang pengurus di syarikat pembinaan. Guru kelas Nabila di tadika ialah Bu Arini, seorang guru yang penyayang serta dedikasi terhadap kerjanya. Ketika drama ini masih hangat, admin masih ingat kebanyakan kita mula untuk berfesyen seperti tudung Bu Arini, iya kan iya kan?

6. Cinta Kirana

Siapa tak kenal 2 pelakon hebat indonesia nia ramadhani dan randy pangalila. Cinta Kirana mengisahkan tentang Kirana, gadis berusia 18 tahun yang tinggal dengan neneknya, Sita. Suatu hari Saat sedang mengantarkan suratkhabar pada pelanggannya, Kirana dilanggar oleh kereta yang dipandu Galang. Kirana hilang sabar lalu menampar Galang kerana Galang mentertawakannya.. eh malah diketawakan sih? Ha..tiba-tiba jadi orang indonesia.

7. Dongeng

Dunia khayalan, dunia impian~ Mesti anda semua terbiasa kan dengan lagu ni? Siri dongeng memaparkan cerita-cerita dongeng yang mempunyai nilai-nilai yang baik. Antara siri dongeng yang popular.

  1. Putri Salju
  2. Putri Tidur & 3 Peri
  3. Rapunzel
  4. Si Itik Buruk Rupa
  5. Aladdin & Lampu Wasiat

Bonus : Kiamat Sudah Dekat

Movie ni kelakar sangat, admin masih ingat tagline “Suer, 2 minggu”. Filem ini menceritakan tentang musibah yang melanda Fandy, seorang rocker kelahiran Malaysia. Dia tidak pandai mengaji dan solat tetapi telah jatuh hati dengan anak Pak Haji Romly. Pak Haji memberinya masa 2 minggu untuk berubah, sampaikan satu kampung pelik melihat Fandy berubah ke arah agama. Bila ditanya kenapa, dia menjawab “Kiamat Sudah Dekat, Men!”

Haa..terimbau kenangan lama kan? Banyak lagi sinetron Indonesia yang popular di Malaysia suatu ketika dulu. Yang mana satu pilihan drama anda? Komen dibawah jika anda ada pendapat yang lain! 😀

Idea penulisan datang dari kucing.

2 Comments

  1. Claudia Clement Reply

    Hi, We are wondering if you would be interested in our service, where we can provide you with a dofollow link from Amazon (DA 96) back to naktahu.com?

    The price is just $67 per link, via Paypal.

    To explain what DA is and the benefit for your website, along with a sample of an existing link, please read here: https://justpaste.it/6jp87

    If you’d be interested in learning more, reply to this email but please make sure you include the word INTERESTED in the subject line field, so we can get to your reply sooner.

    Kind Regards,
    Claudia

  2. Claudia Clement Reply

    Hi, We are wondering if you would be interested in our service, where we can provide you with a dofollow link from Amazon (DA 96) back to naktahu.com?

    The price is just $67 per link, via Paypal.

    To explain what DA is and the benefit for your website, along with a sample of an existing link, please read here: https://pastelink.net/1nm60

    If you’d be interested in learning more, reply to this email but please make sure you include the word INTERESTED in the subject line field, so we can get to your reply sooner.

    Kind Regards,
    Claudia

Write A Comment