Mengubah Data Dalam Carta Microsoft Excel

Jika anda ingin menukar data yang muncul dalam carta atau graf dalam Microsoft Excel, berikut ialah langkah-langkahnya:

  1. Klik carta yang anda ingin ubah datanya.
  2. Klik tab “Design” pada menu utama Excel.
  3. Klik “Select Data” dalam kumpulan “Data” pada tab “Design“.
  4. Anda akan melihat kotak dialog “Select Data Source” yang mengandungi maklumat data yang digunakan untuk mencipta carta. Anda boleh menambah atau mengalih keluar data daripada carta di sini.
  5. Untuk menambah data pada carta, klik butang “Add” dalam bahagian “Legend Entries (Series)” pada kotak dialog “Select Data Source“.
  6. Dalam medan “Series name“, masukkan nama siri data baharu anda dan dalam bahagian “Series values“, klik pada butang pemilihan data dan pilih sel baharu atau julat sel yang ingin anda tambahkan pada carta.
  7. Untuk mengalih keluar data daripada carta, pilih data yang ingin anda padamkan daripada bahagian “Legend Entries (Series)” pada kotak dialog “Select Data Source” dan klik butang “Remove“.
  8. Selepas anda selesai menukar data carta anda, klik “OK” untuk menutup kotak dialog “Select Data Source“.

Dengan mengikuti langkah di atas, anda boleh menukar data yang muncul dalam carta atau graf Microsoft Excel dengan mudah dan cepat. Ini boleh membantu anda menyesuaikan carta anda kepada data terkini atau mengubah suai carta anda untuk menjelaskan maklumat yang ingin anda sampaikan.